Datering

Toogslede

Toogslede

Uitgebreide beschrijving

Toogslede waarbij de duwboom aan de buitenzijde van de bak is bevestigd d.m.v. vier ijzeren beugels. De duwboom inclusief de rugleuning zijn uitneembaar. De zijwanden zijn rondom van ijzerbeslag voorzien ; de glij- ijzers behoren hiertoe. De beide zittingen zijn los en uitneembaar.; Beschrijving: 1: toogslede waarvan staande delen van duwin-; richting aan de buitenkant op de zijkanten doorlopen. Beschrijving: 2: beschildering: De voorkant, de achterkant en de zijkanten hebben elk een brede rand met een donkerblauwe ondergrond waarop in geel, groen, rood en wit krullen en bloemetjes zijn geschilderd, op de voorkant en de achterkant aangevuld met vogeltjes. Binnen deze omlijsting zijn taferelen geschilderd. De duwinrichting, de rugleuning en de plankjes in de slede zijn donkerbruin (wit, grijs, bruin) gemarmerd, de binnenkant van de slede is blauw en bruin en de onderkant is rood-bruin.; Beschrijving: 3: beschildering: taferelen: Op de voorkant zijn binnen de omlijsting op een donkerblauwe ondergrond een hert en een ree die tegen een in het midden geplaatste boom opspringen geschilderd. De dieren zijn bruin, de boom bruin en groen. Op de achterkant is op dezelfde manier op een donker-; blauwe ondergrond een op een bloesemtak zittende, omkijkende papegaai voorgesteld. De tak is bruin en wit en de vogel rood, grijs en geel. Op de zijkanten zijn binnen de omlijsting ijstaferelen voorgesteld. Op de linker zijkant op een lichtblauwe ondergrond een groot aantal schaatsers en een arreslee die door een paard voortgetrokken wordt. Rechts op de achtergrond is op het ijs huisje met een rood-wit-blauwe vlag toegevoegd. Op de rechter zijkant zijn op een zelfde lichtblauwe ondergrond drie figuren op het ijs voorgesteld; gekleed in Hindelooper klederdracht. Links een staande vrouw, rechts een staande man en daar tussen een vrouw die op een Hindelooper (beschilderd) priksleetje zit. Rechts op de achtergrond is een kerkje geschilderd in grijs.

Identificatie
Titel
Toogslede
Objectnummer
B000149
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
 • slee
  Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-207
Werk
Breedte
63.0 cm
Hoogte
88.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 3 april 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen