Datering

Bestekbak

Rechthoekig beschilderd bestekbakje, versierd met gezaagde en geschilderde ornamentale motieven. Vorken, messen en lepels werden opgeborgen in bestekbakken die soms rijkelijk versierd waren. En ook lepelrekken waren soms op zichzelf 'kunstwerken'. Ze waren versierd met geschilderde afbeeldingen: van vrij eenvoudig en abstract tot figuratieve landschappen. Houtsnijden was ook geschikt om lepelrekken mee te versieren verwijzingen naar Oud-Hollandse stijlen waren behoorlijk populair.

Gedetailleerde beschrijving

Rechthoekig beschilderd bestekbakje met handgreep en twee opbergvakken. Binnenkant is rood geverfd, middenstuk loopt door in handgreep welke is versierd met gezaagde en geschilderde ornamentale motieven. De vier opstaande zijden zijn voorzien van gezaagde voluutvormige versieringen aan de bovenkant en zijn afgezet met een bruine bies. De kanten zijn versierd met relief-snijwerk, slinger- en bloemmotieven. Deze motieven zijn beschilderd met goudgele lijnen waartussen hier en daar rode accenten op een zwarte ondergrond. Bodem is gebarsten en het geheel is met spijkers in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Bestekbak
Objectnummer
002428
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • bak (bewaarobject)
    Kommetje. (ABR)
  • tafelbestek
    Het (tafel)bestek is het eetgerei, de vork, de lepel en het mes dat gebruikt wordt om mee te eten en om de maaltijd op te dienen. In oosterse landen is het gebruikelijk om met stokjes te eten, maar het is in de westerse wereld niet gebruikelijk om eetstokjes als bestek aan te merken. In Europa werd tot in de Middeleeuwen enkel met mes en lepel gegeten. Pas vanaf de Renaissance begon in Italië ook het gebruik van een vork in zwang te raken. De Romeinen kenden reeds het gebruik van dienvorken om vlees op te dienen, maar niet een individueel tafelvork.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2064
Werk
Breedte
16.3 cm
Hoogte
15.0 cm
Lengte
29.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 januari 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen