Datering
Vervaardiger Willem Bastiaan Tholen

Gezicht op de Zuiderzee vanuit Hotel van Diepen, Volendam

Voorstudie voor het schilderij Gezicht op de Zuiderzee vanuit Hotel van Diepen, Volendam, 1921. In het midden ateliercomplex De Toevlucht (voorheen: Vanaf een hoog standpunt uitzicht over daken heen op de Zuiderzee)

Uitgebreide beschrijving

Schets. Vanaf een hoog standpunt uitzicht over daken heen op de Zuiderzee. Rechtsachter de daken een mast van een schip met daarnaast twee figuurtjes. Aan de horizon rechts een zeilscheepje. Opschriften/merken: R.o. in zwart krijt: Tholen Over de hele breedte aan de onderkant in potlood: De pannen in de holte het donkerst, en meest groen, op de hoge kant licht en schoon. Het dak links met licht groen en voorop het / nieuwste zonder groen.

Identificatie
Titel
Gezicht op de Zuiderzee vanuit Hotel van Diepen, Volendam
Objectnummer
001401
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2061
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Werk
Breedte
31.4 cm
Hoogte
43.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Willem Bastiaan Tholen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 28 september 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
aquarellist, etser, graficus, lithograaf

Willem Bastiaan Tholen

Amsterdam, 13 februari 1860 – Den Haag, 5 december 1931
Lees meer
RKD

Trefwoorden