Datering

Kornetmuts

De kornetdracht is niet oorspronkelijk Huizers. De dracht ontstond in de 18e eeuw als modedracht in Parijs, maar veroverde ook ons land en gaf op het platteland aanleiding tot eigen vormen en variaties. De kornetmuts is een knipmutstype en ingevoerd, en daardoor meestal niet door boeren en vissers overgenomen. Die bleven de oorijzerdracht trouw. De kornetdracht werd daarom ook wel burgerdracht genoemd. Het is een kostbare muts; er zit veel kant aan, de mutse- bellen (soort oorhangers met filigrainwerk) kosten veel geld en het strijken moest men laten doen. Rond 1880 was de kornetmuts nog maar een heel onopvallend knipmutsje met een smalle staart. Pas vanaf 1900-1910 is de muts staads groter en pralender geworden.

Compleet met lintentuigje b en c, a de muts, de bol van wit gaas en de stijf opstaande geplooide voorrand van witte tule (plooi 1 cm.), aan de onderzijde de staart van een dubbele strook tule in grove ronde pijp-plooien, aan de binnenzijde wit keeperband ter versteviging en twee lintjes, voor in de rouw.

Identificatie
Titel
Kornetmuts
Objectnummer
009111
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • muts
    Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2052
Werk
Breedte
57.0 cm
Lengte
50.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • tule
    Textiel gemaakt van dunne zijde, polyamide of kunstvezel waarvan de mazen zeshoekig zijn; wordt gebruikt voor hoeden, sluiers, balletpakken en damesjurken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 maart 1972
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Huizen
  • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden