Datering

Beddentrap

Beddentrapje met vier treden.

Uitgebreide beschrijving

Beddentrapje met vier treden. De zijkanten zijn geschulpt uitgezaagd, deels in de vorm van de vogel die op de zijkanten van de trap geschilderd is. De zijkanten staan op een lage, geprofileerde voetregel die onderaan accoladevormig is uitgezaagd en zo de poten vormt. Boven de bovenste trede is een plank haaks op de trede, die met een geschulpt uitgezaagde bovenkant de bekroning van de trap vormt.Beschildering: De gehele trap heeft een lakrode ondergrond, behalve de randen van de treden, zijkanten, voetregels en de onderrand van de bekroning, die wit zijn. De beide zijkanten zijn aan de buitenkant beschilderd met een grote papegaai op een opgehangen ring, krullen, bloemen en vruchten waaronder druiventrossen. De voorkant van de bekroning is beschilderd met bloemen en krullen en in het midden een spiegelmonogram van de letters 'JK' in goudkleurige verf. De achterkant van de bekroning, de binnenkant van de zijkanten ende voetregels zijn beschilderd met bloemen. De delen die een witte ondergrond hebben zijn beschilderd met bloemslingers. De treden zijn beschilderd met krullen en bloemen, en op elke trede is een ovaal medaillon, hangend aan een strik beschilderd met een imitatie van lakwerk: op een blauwe ondergrond zijn in goud- en zilverkleurige verf bloemen en vogels geschilderd.

Identificatie
Titel
Beddentrap
Objectnummer
004593
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • beddentrap
  Typisch Hindelooper huisraad; in Hindeloopen waren de bedsteden zo hoog dat een trapje nodig was om in de bedstee te kunnen komen; in andere plaatsen rond de Zuiderzee was een beddebankje hoog genoeg.
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1930
Werk
Breedte
44.5 cm
Hoogte
84.0 cm
Diepte
56.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 november 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Wim Zandbergen