Datering
Maker Jurgen Bey

Bloempiramide

Eigen visie van Jurgen Bey op de zeventiende-eeuwse bloempiramide van het Rijksmuseum. De bloempiramide van Jurgen Bey voor Koninklijke Tichelaar bestaat uit vier gestapelde vazen in de vorm van emmers vol verwijzingen naar oude ambachten. De tulpenvaas is een stapel emmers die geordend is zoals de afwas. Tulpen die bij de bloemist in emmers staan, schikken zich in de openingen tussen de schoonmaakemmer, melkemmer, bouwemmer en voeremmer. De spaarvarkentjes geven de onderste voeremmer vele pootjes, waardoor de piramide in verschillende standen kan staan.

Gedetailleerde beschrijving

De bloempiramide van Jurgen Bey voor Koninklijke Tichelaar bestaat uit vier gestapelde vazen in de vorm van emmers vol verwijzingen naar oude ambachten. De tulpenvaas is een stapel emmers die geordend is zoals de afwas. Tulpen die bij de bloenmist in emmers staan, schikken zich in de openingen tussen de schoonmaakemmer, melkemmer, bouwemmer en voeremmer. De spaarvarkentjes geven de onderste voeremmer vele pootjes, waardoor de piramide in verschillende standen kan staan. De klei werd geschept, gegoten en handgeschilderd in Friesland. De toren laat alle handen zien die de vaas maakten. Signatuur geschilderd 'A.P'. Genummerd 01 t/m 08 stapel bloempiramide, 09 t/m 15 8 buikvaasjes en 7 smalle vaasjes 16 t/m 23, 8 pootvaasjes 24 t/m 31.

Identificatie
Titel
Bloempiramide
Objectnummer
023803
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kunstvoorwerp
  Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
 • vaas
  Relatief hoge houders met een smalle opening, voornamelijk bestemd om een of meerdere knoppen of bloemen in te zetten.
Over
Onderwerpen
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
 • reflectiecollectie
Werk
Hoogte
132 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Jurgen Bey (ontwerper)
 2. Koninklijke Tichelaar Makkum ()
Datering
Materiaal
 • keramisch product
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 mei 2008
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Makkum
 • Makkum

Trefwoorden