Datering
Vervaardiger Hella Jongerius

Schaal met haas

Hella Jongerius designed the NYMPHENBURG SKETCHES service as well as the FOUR SEASONS collection – mirror, teapot, wine jug and candlestick – for Porzellan Manufaktur Nymphenburg. Her ANIMAL BOWLS, however, are the most famous. From 700 animal figures that the archive at Nymphenburg holds, she chose five and placed them in bowls. She has supplemented the naturalistic painting of the snail, bird, rhinoceros, deer and hare with a second pattern from Nymphenburg's design repertoire – irrespective of whether they were originally intended for a soup tureen or used for the plumage of a guinea fowl.

Handgedraaide, handgevormde en beschilderde schaal met in het midden een haas. In de rand is een keur aan tekens en merken te zien: het blindstempel van Nymphenburg, het modelnummer, de initialen van de draaier, het decornummer en het schildernummer van de beschildering onder glazuur.

Identificatie
Titel
Schaal met haas
Objectnummer
B001700
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • schaal (houder)
  Algemene term voor wijde ondiepe kom. De spiegel is dieper dan bij de schaal of schotel. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • kunstvoorwerp
  Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-18262
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hella Jongerius (ontwerper)
 2. Porzellan Manufaktur Nymphenburg
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 21 februari 2008
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
ontwerper, meubelontwerper, textielontwerper

Hella Jongerius

Vleuten-De Meern, 30 mei 1963
Lees meer
RKD

Trefwoorden