Datering
Vervaardiger Hella Jongerius

Kom

Voor de NON-Temporary collectie 2005 werd Hella Jongerius gevraagd te reageren op één van de belangrijkste producten uit de bedrijfsgeschiedenis van KoninklijkeTichelaar: majolica schotels. Deze schotels werden in grote aantalen geproduceerd tussen 1700 en 1890. Het waren grof gedecoreerde producten, bedoeld voor dagelijks gebruik. Uit kostenoverwegingen was de achterzijde van deze schotels over het algemeen bedekt met een goedkope transparante loodglazuur, terwijl de voorzijde was bedekt met tinglazuur, met daarop een eenvoudige beschildering. Verder werd en wordt de glazuur aangebracht door de stukken te dompelen. Hella Jongerius heeft in haar ontwerp de overgang van transparant naar wit prominent naar voren gehaald. Verder heeft zij de producten niet geheel, maar gedeeltelijk laten dompelen, waardoor een scheiding aan de eenvoudige decoratie wordt toegevoegd. Het resultaat is een bijzonder aantrekkelijke serie producten, waarin zeer zorgvuldig de historie en het ambacht eigentijds worden vormgegeven.

Kom, middelmaat, van aardewerk. Wit geglazuurd en met de hand in zwart gedecoreerd. Een derde deel is ongeglazuurd en daardoor crème van kleur.

Identificatie
Titel
Kom
Objectnummer
B001667
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kom
  Een kom is stuk keuken- en tafelservies waar uiteenlopende dingen in worden opgediend of uit gegeten, zoals soep, muesli, pap, salade of rijst. Er zijn veel verschillende soorten en maten kommen, maar ze hebben altijd een opstaande rand, verder dan een soepbord, zodat ze geschikt zijn om vloeistoffen in te doen. Meestal zijn kommen van aardewerk, glas, porselein of plastic gemaakt.(Wikipedia)
 • kunstvoorwerp
  Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-18229
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Hoogte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hella Jongerius (ontwerper)
 2. Koninklijke Tichelaar Makkum
Datering
Materiaal
 • keramisch product
 • email (materiaal)
  Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 7 februari 2008
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Makkum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
ontwerper, meubelontwerper, textielontwerper

Hella Jongerius

Vleuten-De Meern, 30 mei 1963
Lees meer
RKD

Trefwoorden