Datering
Maker Hella Jongerius

Bord

1999 B-Servies Koninklijke Tichelaar. Hella Jongerius maakte voor Koninklijke Tichelaar het porseleinen B-servies, waarvoor ze zich inspireerde op tweede keus producten met een kleine fabricagefout, zoals die zo vaak in de fabrieksoutlets te vinden zijn. Ze tartte zelfs de kwaliteitsmeesters door halffabrikaten bewust op een 'te hoge' temperatuur te laten afbakken, waardoor intrigerende vervormingen en toevallige kleuren materiaaleffecten ontstonden. De B-set is bijzonder omdat Jongerius niet streeft naar perfectie. Het handgemaakte servies is niet allemaal strak rond, maar vertoont oneffenheden. Tichelaar: ,,Jongerius is trouw aan de kunst van de imperfectie. Dat maakt haar werk heel bijzonder.'' De ontwerper zegt zelf over haar werk: ,,Ik probeer producten te maken waar je echt van houdt, die je je hele leven bij je wilt hebben en die je later aan je familie wil doorgeven.'' Zij heeft een hekel aan de vluchtigheid van het design. ,,De mensen hebben genoeg van vernieuwing en wachten op zinvolle objecten. Op dingen waaraan je gehecht raakt.''

Bord van wit geglazuurd aardewerk uit de B-set. Aan de rand is een stuk ongeglazuurd gelaten, dat deel is crème van kleur. Uit de NON-Temporary collectie.

Identificatie
Titel
Bord
Objectnummer
B001659
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • bord (vaatwerk)
    Een bord is een ronde, vlakke vorm, waarvan de hoogte opvallend kleiner is dan de diameter (ongeveer 1:4). De diameter is bepalend voor de specifieke functie. Een bod kan voorzien zijn van standwerk idvv lobben, pootjes of standring. Borden zijn vervaardigd van uiteenlopende materialen, waaronder aardewerk, metaal, glas, hout en bot, en komen voor vanaf ROMV. (ABR)
  • kunstvoorwerp
    Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-18220
Over
Onderwerpen
  • Reflectiecollectie
Vervaardiging
Maker
  1. Hella Jongerius (ontwerper)
  2. Koninklijke Tichelaar Makkum ()
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 7 februari 2008
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Makkum
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –