Vorige Zee vol verhalen 13 / 441 Volgende
Datering
Maker Studio Job

Vaas Still Life

Koninklijke Tichelaar Makkum benaderde Job Smeets en Nynke Tynagel (Studio Job) met de vraag om de traditionele modellen van de collectie ter discussie te stellen. Zij kozen vijf objecten voor hun serie “Still Life” die stuk voor stuk iconen zijn uit de geschiedenis van het Nederlandse sieraardewerk: de klok, de vaas, de doos, de blaker en het spaarvarken. Deze laatste ondergaat een ware transformatie en verandert in een eekhoorn. Een verwijzing naar de spaarzame eigenschappen van het dier en misschien ook naar de spreekwoordelijke Nederlandse zuinigheid? De objecten werden verschillend uitgevoerd: in wit, met een accent in transfertechniek en volledig handbeschilderd. Het Zuiderzeemuseum kocht daarbij ook een exemplaar van de vaas die in een beperkte oplage verscheen: met een glazuur van goudluster.

Kan met oor in goudglazuur met 20 handbeschilderde vlinders in blauw. Signatuur geschilderd '2006 Nynke & Job for Royal Tichelaar Makkum'.

Identificatie
Titel
Vaas Still Life
Objectnummer
B001601
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kan
  Handzaam, conisch of cilindervormig, of zich in het midden buikvormig verwijdend vaatwerk met een handvat of oor en een tuit (van metaal, porselein, steen, aardewerk, kunststof, glas of hout) om vloeistoffen uit te schenken en voor het gebruik in gereed te houden (van verschillend model ook als siervoorwerp; vroeger op melkkarren van grote afmetingen en vaasvormig, met deksel) (Van Dale)
 • vaas
  Relatief hoge houders met een smalle opening, voornamelijk bestemd om een of meerdere knoppen of bloemen in te zetten.
Over
Onderwerpen
 • reflectiecollectie
Werk
Hoogte
22.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Studio Job ()
 2. Koninklijke Tichelaar Makkum ()
Datering
Materiaal
 • keramisch product
 • email (materiaal)
  Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 28 juni 2007
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Zuiderzee
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden