Datering
Vervaardiger onbekend

Hemd van bruin serge voor de bruidegom, Marken

Hemdrok van bruin serge met loden knoopjes. Het hemd is afgewerkt en versierd met bruingeel gerubd wollen koor. De knoopsgaten zijn met groengele zijde gefestonneerd en alle knopen en knoopsgaten worden als het ware ingelijst door bijpassend hennekoor. De hals, polsen en voorzijde zijn afgewerkt met wollen koor en hennekoor. De sluiting aan de voorzijde bestaat uit 28 loden knoopjes die bolvormig en glad zijn. De voering is van een groene baai.

Uitgebreide beschrijving

Bruine sarris, het rugpand is iets langer dan de voorpanden, de lange mouwen, gevoerd met wit linnen, sluiten bij het split met haak en trens, schouders versierd met bargoenen afgewerkt met bruingeel gerubd wollen koor, sluiting aan de voorzijde d.m.v. 28 knoopjes die bol en glad en van onbewerkt lood zijn, de knoopsgaten zijn met groengele zijde gefestonneerd en alle knopen en knoopsgaten worden als het ware ingelijst door bijpassend hennekoor, de hals, polsen en voorzijde zijn afgewerkt met wollen koor en hennekoor, iets boven het einde van de knopenreeks is een verbreding aangezet, de voering is van een groene baai, de onderzijde van het hemd is de zelfkant van de stof, bovenaan het rechter voorpand een ander stukje bruin sarris gebruikt.

Identificatie
Titel
Hemd van bruin serge voor de bruidegom, Marken
Objectnummer
000902
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hemdrok
  1) mannenkledingstuk, gedragen over de borstrok, met lange mouwen en vaak een dubbele rij (zilveren) knopen, 18e en begin 19e eeuw.
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
 • bruiloftskleding
  Speciaal ontworpen kleding of kledingsstukken die op de bruiloft worden gedragen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1798
Werk
Breedte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • lood
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 10 mei 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen