Datering
Maker Georg Hering

Portret van Pokkie van den Pranger

Portret van Pokkie van den Pranger, Volendammer visser. Op genealogische websites komen we Pokkie tegen. Zoon van Thames Jacobsz Kwakman (de (ouwe) Pranger) en Trijntje Janse Sier. Voor de burgerlijke stand heette Pokkie van den Pranger of Pokkie de leugenaar officieël Jan Kwakman. Hij was getrouwd met Grietje Buijs en van beroep visserman. Hij diende van 1868 tot 1870 als zouaaf in het Pauselijke leger.

Gedetailleerde beschrijving

Het portret de Volendammer visser Pokkie van den Pranger en face. Hij draagt een gestreept hemd in de kleuren rood, blauw en wit (een streepte baai) en heeft een zwarte halsdoek om zijn nek. Een typisch Hering portret door gebruik van de kleur groen als achtergrondkleur. Er hangen diverse werken in Hotel Spaander die op dezelfde manier geschilderd zijn (zie portret “De Pul” pag.22). Het werk is gevat in de originele eiken houten lijst. Hierop is een oud grijs-blauw/wit etiket te vinden met de volgende tekst: “M van Menk Kalverstraat 21 Amsterdam” vervolgens het wapen van Nederland met daaronder "Hofleverancier” en rechts daarvan “Vergulder Encadreur”.

Identificatie
Titel
Portret van Pokkie van den Pranger
Objectnummer
023663
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
35.0 cm
Hoogte
43.0 cm
Diepte
4.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Georg Hering (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 30 mei 2007
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Wassenaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
schilder, etser, tekenaar, pastellist, aquarellist

Georg Hering

Aurich (plaats), 4 juni 1884 – Edam, 19 januari 1936
Lees meer
RKD

Trefwoorden