Datering
Vervaardiger Pieter (II) Schenk

Un Coffé Schip et Broek pres d' Enkhuysen. = Een Koffe Schip, Nevens Broeck by Enkhhuysen. = A Koffe Shipe near Broeck by Enckhuysen.

Door de wat plompe vorm konden kofschepen zwaar weer op zee goed doorstaan. In geval van storm kwam er wel veel water over het schip. De uitdrukking koffen en smakken zijn waterbakkenbetekent dat iemand veel kan verduren.

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op een groot aantal schepen op een vlakke zee, met op de horizon de kustlijn. Links voor een sloep naar rechts, die geroeid wordt door zes mannen, met op de boeg een man met een pikhaak en bij de achtersteven drie passagiers en een man die op een trompet blaast. Midden voor een zeilend schip, op de achtersteven gezien, voor de wind zeilend. Bij dit schip een bijboot. Rechts op de voorgrond een drijvende ton, waar bij twee vogels. Op de achtergrond meer zeilende schepen en daar achter de kustlijn, met links behalve huizen een kerk en twee windmolens.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: r.o.: Petrus Schenk, Exc:.

Identificatie
Titel
Un Coffé Schip et Broek pres d' Enkhuysen. = Een Koffe Schip, Nevens Broeck by Enkhhuysen. = A Koffe Shipe near Broeck by Enckhuysen.
Objectnummer
008504
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-178
Over
Trefwoorden
 • kofschip
  18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
33.0 cm
Hoogte
19.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Pieter (II) Schenk (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 23 januari 1967
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Broekerhaven
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
uitgever, prentkunstenaar, kunsthandelaar

Pieter Schenk (II)

Amsterdam, – 4 januari 1775
Lees meer
RKD

Trefwoorden