Datering
Maker Pieter (II) Schenk

Un Coffé Schip et Broek pres d' Enkhuysen. = Een Koffe Schip, Nevens Broeck by Enkhhuysen. = A Koffe Shipe near Broeck by Enckhuysen.

Door de wat plompe vorm konden kofschepen zwaar weer op zee goed doorstaan. In geval van storm kwam er wel veel water over het schip. De uitdrukking koffen en smakken zijn waterbakkenbetekent dat iemand veel kan verduren.

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op een groot aantal schepen op een vlakke zee, met op de horizon de kustlijn. Links voor een sloep naar rechts, die geroeid wordt door zes mannen, met op de boeg een man met een pikhaak en bij de achtersteven drie passagiers en een man die op een trompet blaast. Midden voor een zeilend schip, op de achtersteven gezien, voor de wind zeilend. Bij dit schip een bijboot. Rechts op de voorgrond een drijvende ton, waar bij twee vogels. Op de achtergrond meer zeilende schepen en daar achter de kustlijn, met links behalve huizen een kerk en twee windmolens.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: r.o.: Petrus Schenk, Exc:.

Identificatie
Titel
Un Coffé Schip et Broek pres d' Enkhuysen. = Een Koffe Schip, Nevens Broeck by Enkhhuysen. = A Koffe Shipe near Broeck by Enckhuysen.
Objectnummer
008504
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Onderwerpen
 • kofschip
  18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
33.0 cm
Hoogte
19.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Pieter (II) Schenk (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 januari 1967
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Broekerhaven
 • Enkhuizen
 • Harlingen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
uitgever, prentkunstenaar, kunsthandelaar

Pieter Schenk (II)

Amsterdam (stad), – 4 januari 1775
Lees meer
RKD

Trefwoorden