Datering
Maker Jan Marinus Vis

Badkamer in vorm van een poppenhuis

Het huisje is in de stijl van een streng Nederlands herenhuis uit de 18e eeuw gemaakt. Het huis is heel eenvoudig opgebouwd met planken en sierlijstjes. De samenstelling is met zorg uitgevoerd, maar enkele details - zoals een lijstje dat net een beetje scheef is gespijkerd, de trillende rode lijn aan de bovenkant van het tuinhek of de net te dikke vernislaag van de deur - verraden de hand van een knutselaar. Het huisje is waarschijnlijk niet kant en klaar in een speelgoedwinkel gekocht, maar vervaardigd door een vader. Conclusie is dat het hier gaat om een voorwerp met weliswaar machinaal vervaardigde onderdelen, maar dat als geheel gemaakt en in elkaar gezet is door een knutselaar. Als we weten dat Jan Marinus Vis o.a. ook een schermpje voor een waxinelicht en een tochtscherm voor de haard beschilderde en bovendien aardewerk bakte en beschilderde ter gelegenheid van de geboorte vn zijn dochter Annie dan kunnen we waarschijnlijk ook dit speelhuisje aan hem toeschrijven. Door restaurator Aleth Lorne.

Gedetailleerde beschrijving

Badkamer in vorm van een poppenhuis zonder voorgevel, afneembaar puntdak in grijs. De buiten kant is beige, de binnenkant groen geschilderd. In de linkerwand een deur met aan de binnen- en buitenkant een trappetje. In de rechterwand een raam. Aan de achterwand buiten hangt een houten waterreservoir (bekleed met zink). De inrichting bestaat uit 2 badkuipen /a en /b, waterboiler /c, wasbakje in standaard /e, watertonnetje /f, hangwasbakje /d. Vast aan de wanden: een handdoekkenrekje en 4 hoekplankjes.

Identificatie
Titel
Badkamer in vorm van een poppenhuis
Objectnummer
023402
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • speelgoed
    Objecten oorspronkelijk gemaakt als speelgoed.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17624
Werk
Breedte
59.0 cm
Hoogte
38.5 cm
Diepte
34.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Marinus Vis (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
  • blik (materiaal)
    Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. (Wikipedia)
  • kleiproduct
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 13 januari 2005
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Wormerveer
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden