Vorige Centraal Visserijregister 5 / 25182 Volgende
Datering
Maker Faience- en tegelfabriek "Holland"

Tegeltableau

De Tegelfabriek Holland heeft omstreeks 1908 opdracht ontvangen om een aantal tegeltableaus te maken (zie ook B 522) voor de vishandel van Eibert Bunte in Utrecht. Zij waren bestemd voor een nieuwe zaak aan de Lange Viestraat, die spoedig gerenommeerd zou zijn door haar interieur met tableaus van vissersvloten en door een aquarium met stromend water. Mogelijk naar schilderij van Mesdag in bezit van Dordrechts Museum verworven in 1902.

Tegeltableau in zwarte houten lijst bestaande uit 24 tegels polychroom. Voorstelling een bomschuit de SCH 18 met vier bemanningsleden op volle zee. Op de achtergrond een viertal schepen.

Identificatie
Titel
Tegeltableau
Objectnummer
023384
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • tegeltableau
  Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17615
Over
Onderwerpen
 • bomschuit
  Nederlands vissersvaartuig voor de visserij op deNoordzee. Ze werden gebouwd in Scheveningen, Katwijk, Egmond, Noordwijk en Zandvoort en hadden een lengte-breedteverhouding van 2:1 en een bijna rechthoekige vorm.
Werk
Breedte
60.0 cm
Hoogte
90.0 cm
Diepte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Faience- en tegelfabriek "Holland" (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
 • tinglazuur
  Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 3 november 2004
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Zeist
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
aardewerkfabriek

Fayence- en Tegelfabriek Holland

,
Lees meer
RKD

Trefwoorden