Vorige Zee vol verhalen 14 / 441 Volgende
Datering

Oorijzer

Oorijzers, zoals deze dameshoofdstukken in het Nederlands worden genoemd, werden al in de zestiende eeuw in de stad / stedelijke mode gedragen. Destijds waren deze oorijzers metalen beugels om de dop op het hoofd te klemmen. Later werden ze waardevolle zilveren of gouden juwelen. De uiteinden aan weerszijden van het hoofd waren versierd met elegante 'boekjes' of andere sierlijke vormen die per locatie of regio verschilden. Dit exemplaar is afkomstig uit de provincie Friesland, waar het hoofddeksel zich in de loop van de tijd ontwikkelde tot helmachtige vormen die bijna het hele hoofd bedekten.

Gouden oorijzer met gouden stiften.

Identificatie
Titel
Oorijzer
Objectnummer
005998
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • oorijzer
    Het oorijzer vormt een belangrijk onderdeel van sommige Nederlandse streekdrachten. In de 16de en 17de eeuw droegen vrouwen uit de burgerij eenvoudige het hoofd omsluitende beugeltjes om de kleine modemutsjes op hun plaats te houden. Toen deze oorijzers uit de mode raakten, bleven ze in veel streekdrachten in gebruik. Op sommige plaatsen maakten ze, samen met de muts, langzaam een grote verandering in vorm door. De vorm werd typerend voor die speciale plaats of streek. Naar gelang de plaatselijke mode en de financiële mogelijkheden van de draagster zijn oorijzers van goud, zilver, messing of verguld metaal. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17536
Werk
Breedte
16 cm
Hoogte
12 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 februari 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leeuwarden

Trefwoorden