Datering
Vervaardiger Meißner

Gröningen in Frießlandt

Gröningen in Frießlandt

Uitgebreide beschrijving

Illustratie. Afbeelding met erboven een motto en onder de afbeelding een één- regelig onderschrift en daar onder een vierregelig gedicht in twee kolommen. Op de voorgrond in het midden van de voorstelling een zuil. Aan weerszijde hiervan een staande man, de linker houdt een bus op en de rechter een gekroond hart. Bus en hart zijn met elkaar verbonden door een koord en de mannen zijn met elkaar en de zuil verbonden door een band die om de drie heen loopt. Daar achter weilanden en op de achtergrond de stad Groningen, met de ommuring. Rechts loopt een brug over het water dat de stad omringt naar een stadspoort. Binnen de muren huizen en daar boven uit stekende gebouwen. De hoogtse gebouwen zijn twee kerktorens.Tekst:; [motto boven afbeelding:]; Amicus animæ demidum, vitæ medicamentum.; [onderschrift:] Dimidium est animæ, vitæ medicamen, amicus, Solus homo tandem fit socius socio.; [gedicht:]; Ein Freund ein Artzneij ist dem Lebn,; Ist ein halb theil der Seel darnebn. Drumb soll ein Mensch des andern sein Trewr Gsell Biß in Todt bstendig sein.

Identificatie
Titel
Gröningen in Frießlandt
Objectnummer
008670
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-175
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
14.1 cm
Hoogte
7.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Meißner (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 3 februari 1969
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden