Datering

Scheersalon uit Zwaag

Dit huis is in 1845 in Zwaag gebouwd. Bij de afbraak in 1976 bleek dat het bijna geheel is samengesteld uit onderdelen van een groot achttiende-eeuws huis. Volgens overlevering kwam dat huis uit Enkhuizen. Dat is niet onwaarschijnlijk, aangezien grote delen van het verarmde Enkhuizen aan het begin van de negentiende eeuw afgebroken en als puin verkocht werden. Aan de ingang en de stoep is deze oorsprong nog te herkennen. Omstreeks 1885 is het achterhuis verbrand. De achtergevel is daarna in steen opgetrokken.Tot 1908 woonde hier de huisschilder Jan Hendrik Sagekuele, die achter de woning zijn werkplaats had. In 1935 begon het echtpaar Pistoor een kapperszaak in de zijkamer van het huis.

Het kapperstoilet - opstand met marmeren blad en twee wasbekkens, marmeren plaat op sokkels en bovenbouw met drie glazen kasten en twee spiegels + een salontafel + schilderijtje met scheerzeepreclame - kon in 1993 worden overgenomen van het Vereniging Oud Ede/Historisch Museum Ede, zie hiervoor artikel Peter Bakker in Het Peperhuis 1994-nr.2

Identificatie
Titel
Scheersalon uit Zwaag
Objectnummer
ZW-1
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • kapperszaak
    Kapperswinkels zijn bedrijven van kappers; mensen die beroepshalve haren knipen en verzorgen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • woonhuis
    Woonhuizen zijn huizen waarin gewoond wordt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17440
Vervaardiging
Datering
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Zwaag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Frank Bedijs

Trefwoorden