Datering
Maker onbekend

Japonrok

Gedetailleerde beschrijving

Stof van zwart wollen crepe en geheel tegengevoerd met zwarte katoen. Voorpand heeft een 48 cm. brede opgestikte baan die naar boven toe smaller wordt doordat deze een weinig geplooid is. De rok is vervolgens fijn gerimpeld in een taillebandje gezet en heeft rechts een split. Eeen versiering van satijnzijden banden met grote zwarte knopen. De zoom van de rok wordt beschermd door een bezembandje.Behorende bij ceintuur nr. B 404.Is niet echt een modieuze rok, wel goed overgenomen van de mode, en is ook niet echt streekdracht. Zit er wat tussen in, is wel volks en boerig. Kan gedragen zijn bij lijf & rokdracht. Hier past de knipmuts bij met de blauwe tule. We verlaten hier de traditionele stoffen en krijgen kunststoffen.

Identificatie
Titel
Japonrok
Objectnummer
B000403
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17383
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • satijn
    Geweven stof met een glad, glimmend oppervlak, gekenmerkt door een hoofdbindingssysteem, de satijnbinding. Bij deze binding loopt elke kettingdraad over vier of meer opeenvolgende inslagdraden heen en onder de volgende door, het bindingspunt. De bindingspunten van de naast elkaar liggende kettingdraden zijn van tenminste twee inslagdraden verschoven, zodat nooit keperlijnen gevormd worden. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Doornspijk
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden