Datering
Maker Joost Dingemanse

Hoogaars, VLI 22 "De Ruiter"

Een hoogaars is overnaads gebouwd en voerde spriettuig met een zeer lange spriet. De Tholense hoogaars is thuis op de Oosterschelde. Het was een moderner type, met gladde huid en bezaantuig. Meestal werd daarmee op mosselen, oesters en garnalen gevist, waarvoor kornetten werden gebruikt. Een hoogaars heeft een opvallend lang spits voorschip met sterk vallende voorsteven. Bodemvlak en stevens zijn ook recht en er is een vaste voorplecht en een los dek of stelling. Voor de stuurkuip is de zogenoemde pot, waar de kookketel voor de garnalen staat. Net als de hengst werd de hoogaars gebruikt om mosselzaad te vissen in de Waddenzee.

Schaalmodel met complete inventaris. Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank

Identificatie
Titel
Hoogaars, VLI 22 "De Ruiter"
Objectnummer
001830
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • hoogaars
    Nederlands platboomd vissersvaartuig dat vooral gebruikt werd voor de oester- en mosselkweek in Zeeland, de garnaalvisserij in de zeegaten, de visserij en het transport van visserijproducten in Zuid-Holland en in België. Het vlak van de hoogaars is druppelvormig met de ronde kant naar voren. Het voorschip steekt dieper dan het achterschip. Beide stevens zijn recht. De voorsteven is sterk hellend, de achtersteven veel minder. De zwaarden zijn lang en smal. (MARDOC)Nederlands platboomd vaartuig vooral in Zeeland gebruikt voor de visserij en lokale vrachtvaart. Het schip heeft een druppelvormig, recht of gebogen vlak en overnaadse zijden. Beide stevens zijn recht en sterk vallend.
  • scheepsmodel
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17357
Werk
Breedte
49.0 cm
Hoogte
127.0 cm
Lengte
158.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Joost Dingemanse (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Vlissingen
  • Arnemuiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae