Datering
Maker W.F. (Durgerdam) Bouhuijs

RD 14

Zeejol, ook wel buitenjol en fuikenjol genoemd uit omgeving Durgerdam. Open visserboot van het eenpuntertype.

Gedetailleerde beschrijving

Rechte steven en een hoge smalle spiegel. De zijde is opgebouwd uit twee overnaadse gangen. Het boeisel is smal en vertikaal. Op de naad zijde-boeisel is aan de buitenzijde een berghoutrand aangebracht. Voor een vrijwel verdwenen plecht. Mastdoft met mastkoker. Achter het midden een bun met trog. Aan de achterzijde een kastje onder de achterplecht (huisje). Hierin een oogvormige opening. De losse stuurdoft ontbreekt. Op de spiegel aan stuurboord is een blokje aangebracht om een buitenboordmotor aan te bevestigen.; Bij de zeejol hoort een torengetuigd grootzeil, 1 zwaard, 1 roer, en 3 riemen. De jol is tot ca. 1966 in de palingfuikenvisserij gebruikt door Gerrit Jongh Visscher. Een zeejol verschilt van een zeegrundel doordat een zeegrundel korter, hoger en gedrongener is. Een schuit heeft een bredere spiegel en niet zo'n mooie vorm als een zeejol.

Identificatie
Titel
RD 14
Objectnummer
013871
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • jol
    Algemene benaming voor sommige kleine, meestal open roei- en zeilvaartuigen, doorgaans met een platte spiegel. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17193
Werk
Breedte
157 cm
Hoogte
65 cm
Lengte
585 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. W.F. (Durgerdam) Bouhuijs (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1976
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Durgerdam
  • Durgerdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Meindert de Boer , Meindert de Boer , Meindert de Boer , Meindert de Boer

Trefwoorden