Vorige Zee vol verhalen 14 / 441 Volgende
Datering
Maker Wouter Coenradi

Trouwring

Trouwring zogenaamde 'Akkelde ring', de bovenliggende rand bestaat uit versieringen van bloemmotieven en vierkantjes in filigrain. De ring is vervaardigd in 1793 door Wouter Coenradi. Dit type komt in diverse provincies voor.

Ring opgebouwd uit twee lagen goud, de onderliggende is rood, de bovenliggende rand bestaatuit bloemmotieven en vierkantjes. De ring is ingeslagen op de binnenzijde I (jl), stadsmerk, W..(mrt), gekroonde leeuw; 'Akkelende ring'.

Identificatie
Titel
Trouwring
Objectnummer
004784
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • ring (sieraad)
  Een ring wordt dagelijks gedragen door kardinalen, bisschoppen, abten, abdissen en prelaten. De ring is vervaardigd uit edelmetaal, werd veelal versierd met eensteen en kan voorzien zijn van een ruimte voor een reliek. Tegenwoordig ook eenvoudig uit-gevoerd. Kardinalen droegen een ring met een saffier. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Werk
Breedte
0.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Wouter Coenradi (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Techniek
 • filigrein
  Met de term filigraanwerk of filigrein wordt geduid op het gebruik van erg dunne draden van zilver of goud binnen de edelsmeedkunst. Deze oude techniek werd tot de zeventiende eeuw voornamelijk gebruikt om objecten te decoreren en daarna ook als vormende techniek om kleinere voorwerpen te vervaardigen. (Bron: Wikipedia.NL)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 mei 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Haarlem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden