Datering
Maker Martin Monnickendam

Kampen, nieuwstad

Gezicht over een bomenrij in een dal over de achterzijden met schuren en hooibergen van een aantal boerderijen in Kamper Nieuwstad.

Schets, ingekleurd. Gezicht over een bomenrij in een dal over de achterzijden met schuren en hooibergen van een aantal boerderijen in Kamper Nieuwstad. Rechts ertussen steekt de kerktoren van Kamper Nieuwstad omhoog. Opschriften/merken: l.o. in zwart krijt: Martin / Monnickendam / 1931. Opschriften/merken versozijde: r.o.: (28) / Kamper Nieuw- / stad.

Identificatie
Titel
Kampen, nieuwstad
Objectnummer
001383
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
  • tekening
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17181
Over
Onderwerpen
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
  • Hooiberg
    De hooiberg is een hoge, vaste stapel hooi, als wintervoorraad voor het vee geborgen in een stellage van een tot zes palen. Deze wordt beschut door een kap, die langs de paal of palen op en neer bewogen kan worden, afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid hooi. (Thesaurus landschap)Hooibergen zijn kapbergen die worden gebruikt voor de opslag van hooi. Doorgaans met één of meerdere roeden waarlangs het dak in verticale richting kan worden verplaatst. De term hooiberg is ook wel een ingeburgerde naam voor kapberg, ongeacht of er hooi in is opgeslagen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
38.3 cm
Hoogte
26.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Martin Monnickendam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
  • krijt (materiaal)
    Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 26 april 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Kampen
  • Elspeet
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden