Datering

Pijpenbak

De belangstelling voor het opnieuw beschilderen van meubelen en huisraad vanaf 1880 valt samen met een grote belangstelling voor de Hollandse meesters uit de 17de eeuw. De zeegezichten van de beroemde schilders uit de 17de eeuw worden soms heel direct op meubelen gekopieerd. Op deze bak voor pijpen komt een dergelijk tafereel in sterk vereenvoudigde vorm terug.

Gedetailleerde beschrijving

Houten beschilderde pijpenlade waarin drie witte Goude pijpen met een klep. Binnenkant is bruin geverfd. De zijkanten en achterkant is voorzien van geschilderde bloem- en bladermotieven op een blauwe ondergrond. De achterzijde heeft een uitgezaagde vorm. Bovenkant klep is voorzien van een schildering voorstellende twee scheepjes varende op de golven. Links een lichtopstand en op achtergrond molens. Achterkant loopt door met klep. hout, beschilderd voorst. zeegezicht (Zaans)

Identificatie
Titel
Pijpenbak
Objectnummer
004157
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • bak (bewaarobject)
    Kommetje. (ABR)
  • pijp (rookgerei)
    Een pijp is een instrument om smeulende tabak te consumeren (roken). De pijp bestaat in essentie uit een langere of korte buis (steel of roer) met een komvormige houder (kop) voor de tabak. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17144
Werk
Breedte
59.0 cm
Hoogte
19.5 cm
Lengte
11.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zaandam
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden