Datering

Pijpenbak

De belangstelling voor het opnieuw beschilderen van meubelen en huisraad vanaf 1880 valt samen met een grote belangstelling voor de Hollandse meesters uit de 17de eeuw. De zeegezichten van de beroemde schilders uit de 17de eeuw worden soms heel direct op meubelen gekopieerd. Op deze bak voor pijpen komt een dergelijk tafereel in sterk vereenvoudigde vorm terug.

Uitgebreide beschrijving

Houten beschilderde pijpenlade waarin drie witte Goude pijpen met een klep. Binnenkant is bruin geverfd. De zijkanten en achterkant is voorzien van geschilderde bloem- en bladermotieven op een blauwe ondergrond. De achterzijde heeft een uitgezaagde vorm. Bovenkant klep is voorzien van een schildering voorstellende twee scheepjes varende op de golven. Links een lichtopstand en op achtergrond molens. Achterkant loopt door met klep. hout, beschilderd voorst. zeegezicht (Zaans)

Identificatie
Titel
Pijpenbak
Objectnummer
004157
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • bak (bewaarobject)
  Kommetje. (ABR)
 • pijp (rookgerei)
  Een pijp is een instrument om smeulende tabak te consumeren (roken). De pijp bestaat in essentie uit een langere of korte buis (steel of roer) met een komvormige houder (kop) voor de tabak. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17144
Werk
Breedte
59.0 cm
Hoogte
19.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
overdracht
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zaandam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden