Datering

Mouw

Oorspronkelijk zijn steekmouwen bedoeld als een gemakkelijk vervangbare en wasbare bescherming tegen het vuil worden van de borsikmouwen. Tegenwoordig worden ze uitsluitend nog op zon- en feestdagen gedragen en zijn ze een sieraad van pronk geworden. 's Zomers zijn de steekmouwen gemaakt van het z.g. "ruggetjesgoed"; dit is het goed dat gebruikt wordt voor de rug van de voorpanden, waarmee ze soms een stelletje vormen. 's Winters wordt bij de rode wollenofjaponborsik gebreide steekmouwen gedragen. Deze zijn van zwart sarris of donker- blauw sajet met witte katoenen boorden, soms wit sajet. De witte boorden bestaan meestal uit ingewikkelde en sierlijke patronen. Of de oorsprong van deze randpatronen Markens is valt te betwijfelen, maar de toepassing ervan is wel typisch Markens. In de loop der tijd hebben allerlei randen namen gekregen die in andere delen van Nederland niet bestaan, bv. pasium-, golfjes- of waaierboord, koffieboon, hanekam, pauweveer, etc. De randen worden in het rond gemaakt op 4 breinaalden en bevatten aan de bovenzijde altijd de "muizetandjes", een soort kartelrandje. Door de werking van de patronen krijgt de rand bijna steeds een geschulpt verloop.

Witte katoen, zigzagpatroontje met "muizetandjes", gebreid op 4 pennen, deze randen worden op blauwe of zwarte gebreide steekmouwen gehecht.

Identificatie
Titel
Mouw
Objectnummer
005703
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • mouw
  Jak van katoen of wol dat dagelijks werd gedragen.
Werk
Breedte
6 cm
Lengte
14 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • breien
  Het vormen en verbinden van lussen door middel van naalden of haakjes volgens een voorgeschreven manier of patroon, machinaal of met de hand; meestal gebruikt voor textiel en kleding. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden