Datering
Vervaardiger onbekend

Baadje van zwarte wollen serris

Baadje van zwarte wollen serris met zeven zilveren Zeeuwse knopen in de voorpanden en twee in de mouwen. De knoopsgaten zijn groen gefestonneerd.

Uitgebreide beschrijving

Baadje van zwart sarris (wollen stof) en tegengevoerd met een gewone wollen stof. Beide voorpanden hebben 7 zilveren Zeeuwse knopen en 7 met groen gefestonneerde knoopsgaten. De zijnaden zijn naar achteren geplaatst en lopen in een gebogen lijn van de armsgaten naar onderen. In de naden zijn splitjes van 7 cm. gelaten. Het pand middenachter is 10 cm. langer geknipt dan de voorpanden. De mouwen bestaan uit een onder- en bovenmouw en hebben een 10 cm. lang split dat gesloten kan worden met een Zeeuwse knoop en een knoopsgat.

Identificatie
Titel
Baadje van zwarte wollen serris
Objectnummer
006944
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • baadje
  Indisch kledingstuk, kledingstuk van zeelieden. (Encyclo.nl)
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1699
Werk
Breedte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 1 april 1961
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden