Datering

Dasje

Het wollen dasje gedragen door de Volendammer vrouwen, zijn gebreid, gevlochten of gehaakt.; Uit de rouw zijn ze van ultramarijn blauwe wol, met wat wit, soms iets rood en met een lichtere blauwe kleur. In de rouw zijn ze paars met zwart, of zwart met wit. De korte zijden van het dasje zijn meestal afgewerkt met kwastjes in de kleuren van het dasje, en de lange zijden worden meestal omgehaakt met picotjes. De dasjes worden in de lengte in drieën gevouwen en elk van die drie delen heeft een ander patroon. Wanneer een derde lelijk is geworden of "uit de mode" is geraakt, dan wordt dat deel eraf geknipt en een nieuw derde deel eraan gehaakt.

Gevlochten van ultramarijn blauwe en witte wol met een weinig rood en lichtblauw, heeft in de lengte drie verschillende patronen en is in de lengte in drieën gevouwen en vastgenaaid, lange zijden omgehaakt met picotjes, korte zijden afgewerkt met kwastjes, voor daags.

Identificatie
Titel
Dasje
Objectnummer
009452
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • das (kledingaccesoire)
    Algemene term voor doeken in diverse vormen die om de hals worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16982
Werk
Breedte
5.0 cm
Lengte
97.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
  • Gevlochten
    Het vormen van strukturen waarbij de draden van een of meer dradenstelsels elkaar kruisen of door elkaar getwijnd worden volgens een bepaald systeem. In ruime zin is weven een vorm van vlechten.
  • Geweven
    Wordt gewoonlijk gebruikt voor het dooreenvlechten van draden of stroken van verschillend materiaal, zoals riet, textiel of twijgen, om materialen of objecten zoals vlechtwerk, stof, manden of bloemkransen te maken. Wordt met name gebruikt voor het maken van textiel op een weefgetouw of een ander weefapparaat door middel van het ineenvlechten van schering en inslag in een bepaalde volgorde. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 augustus 1976
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen