Datering
Vervaardiger Jan Bulthuis

Gezicht op Venhuizen met kerk

Gezicht op een laan met links een kerkje

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op een laan met links een kerkje, voor de kerk staat een stolp boerderij waarvoor een vrouw staat de was op te hangen. Links in de voorgron zitten twee kinderen te spelen. Rechts staan huizen en wat bomen. op de weg staan enkele figuren met elkaar te praten. De tekening is geplakt op een blad met daarop de geschiedeins van Venhuizen. Gemerkt: r.o. 'J. Bulthuis' 170 61'; Versozijde: l.b. 'ZZM 1963 la 5 -7565 I' stempel ZZM

Identificatie
Titel
Gezicht op Venhuizen met kerk
Objectnummer
007565
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16957
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
23.0 cm
Hoogte
14.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Bulthuis
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 19 juli 1963
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Venhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
tekenaar, pentekenaar, etser, behangselschilder

Jan Bulthuis

Groningen (stad), – Amsterdam, 29 mei 1801
Lees meer
RKD

Trefwoorden