Datering

Ruit

Gebrandschilderd ruitje met voorstelling naar de gravure van A. van der Laan, ca 1775.

Gedetailleerde beschrijving

Ovaal glas-in-lood medaillon met gebrandschilderde voorstelling en tekst: "De Buijsen Lopen in zee". Op de voorgrond is in groot plan een halve winds varende buys en een in de zee duikende meeuw afgebeeld. Op achtergrond nog drie buysen. Rechts is een bergachtige kust met kerkje te zien. In hoofdzaak zijn de kleuren bruin en grijs gebruikt, verder blauw en oranje voor het water en details. Deze afbeelding is geinspireerd op prent van A. van der Laan.; Gezien de twee ogen heeft het aan kettinkjes gehangen.

Identificatie
Titel
Ruit
Objectnummer
008970
Objectcategorie
Glas
Objecttype
 • glas in lood
  Glas-in-lood bestaat uit een hoeveelheid stukjes (gekleurd) glas gevat in loodstrippen met een H-vormige doorsnede die samengevoegd een glaspaneel vormen. Komt ook voor als glas-in-zink. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • medaillon
  Rond of ovaal schild met versierde omlijsting. Op het centrale schild kan een tekst of voorstelling zijn aangebracht. Het middenstuk van renaissancistisch boekbeslag heeft vaak deze vorm. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16955
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Techniek
 • brandschilderen
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 juni 1970
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden