Datering

Scheepslantaarn

Deze gecombineerde lantaarn werd eveneens op het achterschip gevoerd. Groen stond voor stuurboord, rood voor bakboord en in het midden was het heklicht.

Scheepslantaarn , bakboord stuurboordlicht, kaars

Identificatie
Titel
Scheepslantaarn
Objectnummer
021156
Objectcategorie
Scheepsonderdelen
Objecttype
 • lantaarn
  Kastje met glazen wanden, waarvan er een als deurtje fungeert. Aan de binnenzijde bevindt zich een kaarsenhouder. Hangt aan de wand, waarbij de kaars vervangen kan zijn door een elektrisch lampje. Wordt ook aan een handvat gedragen. Diende als verlichting in de kerk en op het kerkhof. (Religieus Erfgoedthesaurus)Verlichtingselement met openingen die met glas zijn afgesloten. Veelal van metaal. Kan op straat geplaatst worden op een paal of met een metalen lantaarnarm aan een gebouw. (Haslinghuis)
 • scheepslantaarn
  Oude, algemene benaming voor een navigatielicht (waarbij het licht opgewekt wordt met behulp van een vlam). (www.debinnenvaart.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16897
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
26.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 10 juni 1988
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden