Datering

Beddentrap

Beddentrapje met drie treden.

Uitgebreide beschrijving

Miniatuur beddentrapje met drie treden, die aan de voorkant halfrond en afgerond zijn. De zijkanten zijn geschulpt uitgezaagd, deels in de vorm van de vogel die op de zijkanten van de trap geschilderd is. Boven de bovenste trede is een plank haaks op de trede, die met een geschulpt uitgezaagde bovenkant de bekroning van de trap vormt. In deze bekroning is een hartje uitgezaagd. De gehele trap heeft een lakrode ondergrond en is beschilderd met bloemen. Op de bekroning is tussen de bloemen een liggend ovaal medaillon, zwart geschilderd. De beide zijkanten zijn aan de buitenkant beschilderd met een grote papegaai die op een krul zit en verder met krullen en bloemen. De randen van de zijkanten zowel als de treden zijn wit, beschilderd met bloemen. Aan de achterkant zijn de randen van de treden en de zijkanten zwart (bruin) gemarmerd.

Identificatie
Titel
Beddentrap
Objectnummer
004139
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • beddentrap
  Typisch Hindelooper huisraad; in Hindeloopen waren de bedsteden zo hoog dat een trapje nodig was om in de bedstee te kunnen komen; in andere plaatsen rond de Zuiderzee was een beddebankje hoog genoeg.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16861
Werk
Breedte
14.5 cm
Hoogte
27.5 cm
Diepte
16.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
overdracht
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae