Datering
Maker E. de Geest

Zuiderzee

Zeekaart van de Zuiderzee. De kaart werd voor het eerst uitgegeven in 1890. Dit blijkt niet alleen uit de titel van beschrijving uit 1893, maar ook uit de kaartbespreking in De Zee (1890). De tweede staat werd uitgegeven in 1892 wat blijkt uit de titel van de derde staat van deze kaart. De twee staten genoemd in deze bibliografie zijn de enige twee, die teruggevonden zijn in de Nederlandse kaartverzamelingen.

Gedetailleerde beschrijving

ZUIDERZEE / Geteekend en gegraveerd 1890. E. de Geest del. & lith. ; Herzien 1892 door E. van der Ley, Leeraar aan de Zeevaartschool te Amsterdam. - Schaal 1:150.000. - AMSTERDAM.;| SEYFFARDT'S BOEKHANDEL., 1893. - 1 kaart : lithografie ; 93,5 x 61,5 cm. - Titel en impressum linksboven. - Schaalaanduiding en schaalstokken van 6 Zeemmijlen en 10 Kilometers linksboven onder het impressum. - Rechts een verklarende tekst m.b.t. de stormwaarschuwing en een verklaring van tekens. - Signatuur rechtsonder binnen het kader. - Rechtsonder een vergelijkingstafel tussen Decimeters en Amsterdamse voeten. - Coördinaten zijn in de kaderrand aangegeven. - Een gedeelte van het Noordzeekanaal valt links buiten de kaderrand. Linksonder een legenda a-i betreffende belangrijke gebouwen te Amsterdam. - De diverse lichtopstanden en bakens zijn rood en geel gemarkeerd. - Kompasrozen(2) met 32 loxodromen: één in de Zuiderzee en één ter hoogte van Tzummarum (Fr.). - Noorden boven. - Middenonder buiten het kader de verantwoordelijkheidsvermelding van E. van der Ley met erboven de tekst: 'Geteekend en gegraveerd 1890' en 'Tevens dienende tot opheldering van Bom's gids voor de Zuiderzee'. - Linksonder buiten het kader de plaataanduiding in inkt II '93. - Op de kaart twee recente jaartalaanduidingen (1890) met balpen. Titel en impressum in kader links onder het midden. - Schaalaanduiding rechts onder een verklarende tekst m.b.t. de stormwaarschuwing en een verklaring van tekens. - Signaturen rechtsonder binnen en buiten het kader. - Rechtsonder een vergelijkingstafel tussen decimeters en Amsterdamse voeten. - Coördinaten zijn in de kaderrand aangegeven. - Een gedeelte van het Noordzeekanaal valt links buiten de kaderrand. - Linksonder een legenda a-i betreffende belangrijke gebouwen te Amsterdam. - De diverse lichtopstanden en bakens zijn met een rood tonnetje gemarkeerd. - Kompasrozen(2) met 32 loxodromen: één in de Zuiderzee en één ter hoogte van Tzummarum (Fr.). - Noorden boven. - Middenonder buiten het kader de verantwoordelijkheidsvermelding van W. Swart met eronder de tekst: 'Tevens dienende tot opheldering van Bom's gids voor de Zuiderzee'. - Linksonder buiten het kader de plaataanduiding VI '14.

Identificatie
Titel
Zuiderzee
Objectnummer
012580
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • zeekaart
    Kaart die de zeëen der aarde met inbegrip van de aangrenzende kustgebieden weergeeft, met de voor de navigatie benodigde informatie.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16857
Over
Onderwerpen
  • Cartografie
    De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
61.5 cm
Hoogte
93.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. E. de Geest ()
  2. J.L.W. Seyffardt ()
Datering
Materiaal
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
  • Lithografie (techniek)
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zuiderzee
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden