Datering

Tondeldoos

Houten tondeldoos

Houten tondeldoos,bestaande uit een plat doosje aan de onderkant, waarin een uitholling is aangebracht, met een scharnierende deksel met ijzerbeslag; de bovenkant bestaat uit een bolvormige bovenkant met deksel aan een kettinkje.

Identificatie
Titel
Tondeldoos
Objectnummer
001871
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tabaksdoos
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
  • tondeldoos
    Een tondeldoos werd gebruikt voor het ontsteken van vuur. Het bevatte een licht ontvlambaar materiaal, zoals katoen of de hoed van een zwamsoort, de tonderzwam. Hierbij was nog een vuursteen en een metalen ring nodig. De vuursteen werd dicht bij het katoen gehouden en met de metalen ring aangeslagen. Een vonk deed de stof ontbranden, werd weer uitgeblazen en het doosje gesloten. De stof bleef dan smeulen en de vlam weer kon worden aangeblazen. In kerken is de tondeldoos nog wel aanwezig omdat deze werd gebruikt bij het ontsteken van de paaskaars.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1685
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
16.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 8 mei 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden