Datering
Vervaardiger Pieter (II) Schenk

Schepen op de Zuiderzee

Een woelige Zuiderzee met twee koopvaarders en rechts een kofschip. De kofschepen hadden weinig diepgang. Hierdoor konden ze ver landinwaarts lading ophalen en afleveren.

Twee koopvaarders en een kofschip op een woelige Zuiderzee.

Identificatie
Titel
Schepen op de Zuiderzee
Objectnummer
007495
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16592
Over
Trefwoorden
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
 • kofschip
  18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
 • koopvaardijschip
  Vaartuigen betrokken bij het handelsverkeer op oceanen of grote binnenwateren. (aatned.nl)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Pieter (II) Schenk (vervaardiger)
 2. Ludolf (II) Backhuijzen (tekenaar)
 3. Pieter (II) Schenk (uitgever)
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 maart 1963
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zuiderzee
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , d/Arch
uitgever, prentkunstenaar, kunsthandelaar

Pieter Schenk (II)

Amsterdam, – 4 januari 1775
Lees meer
RKD

Trefwoorden