Datering

wiegenbank

'wiegenbank' of onderstel voor wieg,

'Wiegenbank' of onderstel voor wieg, bestaande uit rechthoekig raamwerk op vier poten. Uit de poten is onderaan een driehoekje gezaagd. Langs de latten in de lengte van de wiegenbank is een extra latje bevestigd.;Afwerking:;De gehele wieg is rood (ossenbloed) geschilderd.

Identificatie
Titel
wiegenbank
Objectnummer
007433
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • wieg
  Een zuidelijke benaming voor bovenschijfloop.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16577
Werk
Breedte
60.3 cm
Hoogte
18.0 cm
Lengte
67.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geverfd (bedekken)
  Het aanbrengen van een kleurstof die zich in een solutie of een fijne colloïde bevindt, zodat in ieder geval iets van de kleurvloeistof door de substantie wordt opgenomen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 januari 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen