Vorige Zee vol verhalen 2 / 397 Volgende
Datering

Pet voor boer

Voor boer, ovaalvormig model met klep aan de voorzijde, zwart-wit-grijs gemêleerd, gevoerd met lichte grijs-blauwe voering. Rond 1900 werd over het algemeen door de mannen een zwarte vilthoed gedragen met een brede rand, maar 's zondags naar de kerk hoge hoeden van leer. Voor de rouw was de hoge hoed voorzien van knoopjes. Een zwart petje van fluweel werd ook wel gedragen. Aan boord droeg de vissersman een wollen slaapmuts, overdag en 's nachts in bed. In de winter werd ook wel een beremuts gedragen, dezelfde ruige karpoes als die van Volendam. Jongens droegen Garibaldi hoedjes met kleine bol maar later ook wel een pet. Bij vaste verkering gaan ze de zwarte vilthoed dragen. 's Zomers wordt wel een strohoed van lichte stro gedragen.

Voor boer, iets verkleurd, ovaalvormig model met klep aan de voorzijde, zwart-wit-grijs gemêleerd, gevoerd met lichte grijs-blauwe voering.

Identificatie
Titel
Pet voor boer
Objectnummer
020418
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • pet
  Hoofddeksel waarbij zich alleen aan de voorkant een klep bevindt. (ABR)
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
7.0 cm
Lengte
27.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • nylon
  Nylon is een synthetisch, thermoplastisch polyamide, dat gemaakt kan worden van diverse monomeren. Het wordt geproduceerd als vezel en als vaste kunststof. Er zijn twee types: nylon 6,6 en nylon 6. Nylon 6,6 wordt gemaakt van adipinezuur en hexamethyleendiamine. Nylon 6 wordt gemaakt van het cyclische caprolactam. Beide types bevatten aminogroepen maar worden niet gerekend tot de proteïnen. Nylon wordt sinds 1940 toegepast.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 6 juni 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden