Datering
Maker Elias Spanier

Kaart VIII verkaveling van den Haarlemmermeerpolder

Kaart van de verkaveling van de Haarlemmermeerpolder. Rechts opstanden van bruggen en de kruisingen van de vaarten en wegen. Opschriften in het Nederlands en Frans. Onderdeel van een suite van tien platen van de droogmaking van de Haarlemmermeer, 1843-1860. In 1852 kwam de grote Haarlemmermeer droog te liggen. Drie stoompompgemalen, waarvan de Cruquius bij Haarlem er één is, klaarden het werk wat kort daarvoor nog voor onmogelijk werd gehouden. Met deze drooglegging was een gevaarlijke binnenzee bedwongen. Het goede resultaat leidde tot een opmars van de stoom voor polderbemaling.

Gedetailleerde beschrijving

KAART VIII | VERKAVELING VAN DEN | HAARLEMMERMEERPOLDER / E. Spanier, Lith. des Konings, 's Hage. - Schaal van 1 à 60.000. - [s.l. : s.n., ca. 1830]. - 1 kaart : lithografie in kleur ; 43 x 65,5 cm (kaartdeel 43 x 37,5 cm). - Titel rechtsonder in het kaartgedeelte. - Schaal en schaalstok van 6000 Ellen [= 11 cm] onder de titel. - Noorden boven. - De polder is verdeeld in vakken met letteraanduiding.; - Rechts naast het kaartgedeelte details van bruggen en plattegronden van kruisingen van vaarten.

Identificatie
Titel
Kaart VIII verkaveling van den Haarlemmermeerpolder
Objectnummer
013523
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • waterschapskaart
  Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16475
Over
Onderwerpen
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
66.0 cm
Hoogte
44.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Elias Spanier (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Haarlemmermeer
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
lithograaf, lithograaf, graveur (prentmaker…

Elias Spanier

Paderborn, 3 maart 1821 – Den Haag, 27 april 1863
Lees meer
RKD

Trefwoorden