Datering

Schort of boezel

Zware wollen boezels worden in het werk gedragen. In de winter wordt na het werk een nette wollen boezel gedragen. Het stikkie is meestal blauw met wit geruit. Voor bijzondere gelegenheden is het stikkie rood geruit en wordt met een geel breisel aan de boezel gezet, het blauwe stikkie met een rood, groen of blauw breisel. De schortebanden zijn meestal van gekleurd langet, in rouw worden zwarte of blauwe wollen banden gebruikt. De initialen zijn uit de rouw rood of geel, in de rouw groen of paars.

Zwart wollen stof, blauw-wit geruit katoenen bovenstukje, breiseltje van blauwe en oranje zijde, initialen in paarse kruissteek, rood wollen tailleband, groene wollen schort- en gatbanden met steken aan de stof vastgezet, er zijn kleuren gebruikt voor in de rouw en kleuren voor uit de rouw?

Identificatie
Titel
Schort of boezel
Objectnummer
007479
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16470
Werk
Breedte
47 cm
Lengte
85 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 februari 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden