Vorige 6 / 19 Volgende
Datering
Vervaardiger Martin Monnickendam

Schuitenkerkhof

Buitendijks, voor het dorp Spakenburg, liggen enkele wrakken van vissersschepen (links twee botters). Het betreft hier het zogenaamde 'Sjutenkârkhof' (oude tekst: Op een stuk land liggen op de voorgrond de wrakstukken van enkele boten).

Uitgebreide beschrijving

Schets. Op een stuk land liggen op de voorgrond de wrakstukken van enkele boten. Erachter ligt schuin op zijn zij een boot half in het water. Over de weilanden rondom zijn achteraan rechts de contouren van huizen en gebouwen achter een dijk te zien. Opschriften/merken: r.o. in zwart krijt: Martin / Monnickendam / 1931. Opschriften/merken versozijde: r.o. in blauw krijt: Schuiten Kerkhof / Spakenburg; r.o. in zwart potlood: (5).

Identificatie
Titel
Schuitenkerkhof
Objectnummer
001385
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16435
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • scheepswrak
  Een scheepswrak is het overblijfsel van een schip, dat niet meer te gebruiken is.
Werk
Breedte
38.5 cm
Hoogte
26.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Martin Monnickendam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 26 april 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
aquarellist, docent aan academie, etser

Martin Monnickendam

Amsterdam, 25 februari 1874 – 4 januari 1943
Lees meer
RKD

Trefwoorden