Datering

Oorbel

Bolvormige git omvat in zilver draaiwerk daaraan een druppelvormige git omvat in zilver draaiwerk, met daaraan een bewegend deel. Ingeslagen op haak met een zwaardje.

Identificatie
Titel
Oorbel
Objectnummer
006950
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • oorbel
  Oorversieringen die aan een gebogen metaaldraad of dun haakje hangen, in een gaatje dat door de oorlel is geprikt, of die aan de oorlel zijn geklemd of vastgedraaid. (AAT-Ned)
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Werk
Lengte
5.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • git
  Git is zwarte, gefossiliseerde bitumineuze hars. Het heeft een grote dichtheid en kan gemakkelijk gesneden en gepolijst worden. Het werd in juwelen toegepast als ware het een halfedelsteen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 5 april 1961
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Veluwe
 • Amersfoort
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden