Datering

Tafel

Rigatafeltje, beschilderd in de kleuren rood, zwart en goud. Rigahouten voorwerpen, waren in de negentiende eeuw erg populair als souvenir onder zeevarenden die op de Oostzee voeren. De voorwerpen werden gemaakt van populierenhout en vervolgens met de hand beschilderd, meestal in de kleuren zwart, rood, bruin of goud. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, werden ze niet in Riga gemaakt maar op het Russische platteland.

Rechthoekig tafeltje (Riga) met op een rode achtergrond een beschildering van bladeren en bloemen/vruchten in de kleuren groen, zwart, geel en bruin.

Identificatie
Titel
Tafel
Objectnummer
023069
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • tafel (meubilair)
  Meubelstukken met een vlakke, plaatachtige bovenkant die op één of meer poten of dragers steunt. (Van Dale)
 • speelgoed
  Objecten oorspronkelijk gemaakt als speelgoed.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16335
Werk
Breedte
38.5 cm
Hoogte
47.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 6 juni 2002
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden