Datering
Maker

Lantaarnopsteker

Lantaarnopsteker van zilver (miniatuur)

Zgn. etagère-zilver, miniatuur lantaarnopsteker, met lantaarn en ladder op plaat gemonteerd. Ingeslagen Amsterdam als stadskeur, BC (jl), gekroonde o, Helmkop mer D, JP (mrt 19e eeuws) leeuw, schip.

Identificatie
Titel
Lantaarnopsteker
Objectnummer
006530
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • lantaarn
  Kastje met glazen wanden, waarvan er een als deurtje fungeert. Aan de binnenzijde bevindt zich een kaarsenhouder. Hangt aan de wand, waarbij de kaars vervangen kan zijn door een elektrisch lampje. Wordt ook aan een handvat gedragen. Diende als verlichting in de kerk en op het kerkhof. (Religieus Erfgoedthesaurus)Verlichtingselement met openingen die met glas zijn afgesloten. Veelal van metaal. Kan op straat geplaatst worden op een paal of met een metalen lantaarnarm aan een gebouw. (Haslinghuis)
 • miniatuurversie
  1. Kleine geschilderde voorstelling in een handschrift. Is de miniatuur geschilderd in een grote beginletter (initiaal) van een tekst, dan spreekt men van een gehistorieerd initiaal. 2. Zeer klein schilderij (dat meestal een portret als onderwerp heeft).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16293
Werk
Hoogte
4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 juni 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden