Datering

Lantaarnopsteker

Lantaarnopsteker van zilver (miniatuur)

Zgn. etagère-zilver, miniatuur lantaarnopsteker, met lantaarn en ladder op plaat gemonteerd. Ingeslagen Amsterdam als stadskeur, BC (jl), gekroonde o, Helmkop mer D, JP (mrt 19e eeuws) leeuw, schip.

Identificatie
Titel
Lantaarnopsteker
Objectnummer
006530
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • lantaarn
    Kastje met glazen wanden, waarvan er een als deurtje fungeert. Aan de binnenzijde bevindt zich een kaarsenhouder. Hangt aan de wand, waarbij de kaars vervangen kan zijn door een elektrisch lampje. Wordt ook aan een handvat gedragen. Diende als verlichting in de kerk en op het kerkhof. (Religieus Erfgoedthesaurus)Verlichtingselement met openingen die met glas zijn afgesloten. Veelal van metaal. Kan op straat geplaatst worden op een paal of met een metalen lantaarnarm aan een gebouw. (Haslinghuis)
  • miniatuurversie
    1. Kleine geschilderde voorstelling in een handschrift. Is de miniatuur geschilderd in een grote beginletter (initiaal) van een tekst, dan spreekt men van een gehistorieerd initiaal. 2. Zeer klein schilderij (dat meestal een portret als onderwerp heeft).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16293
Werk
Hoogte
4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 juni 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden