Datering
Vervaardiger Cornelis Jansz. Sparreboom

Fragment van een kerkraam

Dit fragment van een gebrandschilderd raam uit de kerk in Hoogwoud toont het wapen van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland. Het bestaat uit een uitwateringssluis met drie openstaande sluispoorten, waarboven de tweekoppige adelaar is afgebeeld uit het wapen van Karel de Vijfde. Het heemraadschap heeft het venster in 1683 aan de kerk geschonken.

Uitgebreide beschrijving

Fragment van een kerkraam; afkomstig uit de Hervormde kerk te Hoogwoud. Voorgesteld is het wapen van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland. Dit wapen bestaat uit een sluis met drie dubbele sluisdeuren, waarboven de dubbelkoppige adelaar uit het wapen van Karel V. Het hoogheemraadschap heeft dit glas-in-loodraam in 1683 aan de kerk in Hoogwoud geschonken.

Identificatie
Titel
Fragment van een kerkraam
Objectnummer
021957
Objectcategorie
Glas
Objecttype
 • glas in lood
  Glas-in-lood bestaat uit een hoeveelheid stukjes (gekleurd) glas gevat in loodstrippen met een H-vormige doorsnede die samengevoegd een glaspaneel vormen. Komt ook voor als glas-in-zink. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16243
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Cornelis Jansz. Sparreboom (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • lood
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hoogwoud
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, glasschilder

Cornelis Jansz. Sparreboom

, 1635 – Alkmaar, 13 juni 1713
Lees meer
RKD