Vorige Zee vol verhalen 8 / 441 Volgende
Datering
Maker Jan Luyken

Biblia. Dat is de Gantsche H. Schrifture, bijbel

Biblia. Dat is de gantsche H. Schrifture vervattende alle de canonyke boeken des Ouden en des Nieuwen Testaments. Bevat ook: Het Boek der Psalmen (t'Amsterdam, 1791). Statenvertaling bijbel (te Amsteldam 1777) met illustraties en gravures naar Jan Luyken. In leer gebonden. Zilveren hoeken en sluitingen met bijbelse voorstellingen en zilveren kettingen, keur: wapen Hoorn, EK en G. Op de sloten de vier evangelisten.

Gedetailleerde beschrijving

Biblia. Dat is de gantsche H. Schrifture vervattende alle de canonyke boeken des Ouden en des Nieuwen Testaments. / Uit de oorspronkelyke talen in onze Nederlandsche getrouwlyk overgezet door last van de hoog. moog. heeren Staten Generaal der Vereenigde Nederl. en volgens 't besluyt van de Sinode Nationaal gehouden in de jaren 1618 en 1619 te Dordrecht. Door gemeene ordre der kerken van drukfouten verbetert. - Te Amsteldam : by de Compag., 1777 [i.e. 1791]. - 404, 131 bl., 150, 65 p., [56] bl. pl. : ill. ; in-12 Volgens het privilege uitgegeven door: H. Brandt, D. Onder de Linden, P. Schouten, en J. de Groot in compagnie. - Het Nieuwe Testament heeft eigen titelbl. met imprint. - Bevat ook: Het Boek der Psalmen (t'Amsterdam, 1791). Statenvertaling bijbel (te Amsteldam 1777) met illustraties: O.T.: 24 gravures, N.T.: 32 gravures naar Jan Luyken. In leer gebonden. Zilveren hoeken en sluitingen met bijbelse voorstellingen en zilveren kettingen, keur: wapen Hoorn, EK en G. Op de sloten de vier evangelisten, op de tussenstukken Mozes en [?], op de kettinghouders: Caritas en een Muze[?], op de hoekstukken muzes[?], allegorische figuren[?], ketting is in twee delen [gebroken?]

Identificatie
Titel
Biblia. Dat is de Gantsche H. Schrifture, bijbel
Objectnummer
009150
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • Bijbel
  De Heilige Schrift. De bijbel omvat twee hoofddelen: 1. Het Oude Testament. Dit is de heilige schrift van het joodse volk. De rooms-en oud-katholieke kerk, de orthodoxe kerken en de lutherse kerken kennen in hun oude testament bepaalde boeken en delen van boeken die door andere kerken als apocrief worden beschouwd en daarom in die kerken als deuterocanoniek worden aangemerkt. 2. Het Nieuwe Testament. Dit zijn de in het Grieks geschreven evangeliën over het openbare leven van Jezus en de geschriften van Jezus’ leerlingen uit de allervroegste periode van het christendom. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • boek
  Verzamelingen van houten of ivoren tabletten, of vellen papier, perkament of soortgelijk materiaal, die blanco, beschreven of bedrukt zijn, en die aan elkaar zijn geregen of gebonden. Gewoonlijk vele gevouwen en gebonden bladen met ononderbroken drukwerk of tekst; wanneer het gedrukt materiaal betreft gaat het vooral om een gebonden band of een band van redelijke formaat. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16210
Werk
Breedte
13 cm
Hoogte
18 cm
Lengte
67 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Jan Luyken (tekenaar)
 2. H. Brandt (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • leer (dierlijk materiaal)
  Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 juli 1972
Licentie
BY-SA
Locaties
 • onbekend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
dichter, graveur (prentmaker), prentkunstenaar

Jan Luyken

Amsterdam, 6 april 1649 – 5 april 1712
Lees meer
RKD