Datering

Scheepslantaarn

Een toplantaarn verspreidde een helder wit licht. De lamp werd in de mast gehesen. Zo was een schip herkenbaar in het donker.

Scheepslantaarn navigatielicht, zitlicht

Identificatie
Titel
Scheepslantaarn
Objectnummer
021153
Objectcategorie
Scheepsonderdelen
Objecttype
  • lantaarn
    Kastje met glazen wanden, waarvan er een als deurtje fungeert. Aan de binnenzijde bevindt zich een kaarsenhouder. Hangt aan de wand, waarbij de kaars vervangen kan zijn door een elektrisch lampje. Wordt ook aan een handvat gedragen. Diende als verlichting in de kerk en op het kerkhof. (Religieus Erfgoedthesaurus)Verlichtingselement met openingen die met glas zijn afgesloten. Veelal van metaal. Kan op straat geplaatst worden op een paal of met een metalen lantaarnarm aan een gebouw. (Haslinghuis)
  • scheepslantaarn
    Oude, algemene benaming voor een navigatielicht (waarbij het licht opgewekt wordt met behulp van een vlam). (www.debinnenvaart.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16106
Werk
Breedte
13.0 cm
Hoogte
29.0 cm
Lengte
12.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • glas (materiaal)
    Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 10 juni 1988
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Kaag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden