Datering
Maker

Kinderstoel

Gedetailleerde beschrijving

Kinderstoel, type knopstoel met biezenmatten zitting, open rug en achterpoten die als zijstijlen van de rugleuning doorlopen en eindigen in een gedraaide knop. De voorpoten lopen boven de zitting door als armleggerstutten en deze zijn voorzien van enkele gedraaide geledingen. De rugleuning heeft drie rugregels waarvan de bovenkanten boogvormig zijn uitgezaagd. De zrmleunigen zijn iets gebogen. De poten zijn verbonden door twee ronde sporten aan elke zijde. De poten lopen onderaan iets naar buiten uit.

Identificatie
Titel
Kinderstoel
Objectnummer
008530
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kinderstoel
    Stoelen voor kinderen met lange poten, een etensblad en een voetensteun. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16103
Werk
Breedte
40 cm
Hoogte
103 cm
Diepte
35 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
  • beukenhout
    Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
  • bies (riet)
    Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 28 maart 1967
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Avenhorn
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden