Datering
Maker onbekend

Merklap

Gedetailleerde beschrijving

Met zijde in de lengte geborduurd. Ongedateerd. onvoltooid. Bovenaan een rij horizontale sierranden. daaronder een alfabet met 21 letters. Daaronder 21 kleine gotische letters.. Achter deze twee regels de mystieke wijnpers en een monstrans. daaronder 21 grotere gotische letters. Volgende regel een A en een B. Verder motieven o.a. een gelijkzijdig kruis, nogmaals de mystieke wijnpers. Een boom met vogels , aan de voet twee haasjes. Links daarvan gotische initialen, een bloemenmand. Twee honden die vechten om een been. Gekroonde harte met kruisnede pijlen. een man met op elke arm een vogel. Een pauw. Een man en een vrouw aan weerszijde van een boom met in de top een vogel. Een gekroond gevleugeld hart met in het midden initialen NPD. Een naaikussen. rondom een open zoom. Rechts boven het midden een grove stop.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001044
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
31.0 cm
Hoogte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Noord-Holland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden