Datering
Maker Hildo Krop

Dijkwerker Afsluitdijk

Het beeld van een dijkwerker met moker is een voorstudie van de bronzen plaquette bij het monument op de Afsluitdijk. Het beeld herinnert aan de aanleg van de Zuiderzeewerken. Dit model in brons van een dijkwerker of steenzetter maakte Hildo Krop (1884-1970) als een hommage aan de duizenden naamloze arbeiders, die de tweeëndertig kilometer lange dijk bouwden.

Voorstellend man met hamer, voorstudie monument Afsluitdijk. Staande man met een blouse, een lange broek en bretels. Hij kijkt nors naar beneden. In zijn rechter hand heeft hij een hamer, deze rust op de grond. Aan zijn voeten draagt hij grote klompen en op zijn hoofd een pet.

Identificatie
Titel
Dijkwerker Afsluitdijk
Objectnummer
008646
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
  • beeldhouwwerk
    Algemene term voor een driedimensionaal beeldhouwwerk, echter meestal gebruikt voor een gestalte van een godheid, heilige, mens of dier. Een beeld staat niet zelden op een sokkel of console. (Religieus Erfgoedthesaurus)Vrijstaande driedimensionale voorstelling in natuursteen, hout, ivoor, terracotta, beton, keramiek, gips, metaal of kunststof. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15756
Over
Onderwerpen
  • Zuiderzeewerken
  • Dijkwerker
    Iemand die dijken maakt, repareert enz.
Werk
Breedte
40.0 cm
Hoogte
85.0 cm
Diepte
35.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Hildo Krop (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • brons
    Een reeks bruinachtige kleuren die lijken op de kleur van het metaal brons, een legering van koper en tin. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 juni 1968
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Afsluitdijk
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –