Datering
Maker onbekend

Merklap

In het midden een hoorn van overvloed met bloemen met aan weerszijde OUD 15 IAAR THS. In het midden van de doek een liggend hert in een omheining met de H van hert. Onder het hert ANNO IAAR 1855. Daaronder een groot gietijzeren hek tussen pylonen. Rondom een brede slingerrand met aan de zijkanten druiventrossen, boven en onder bloemen.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Bovenaan links Adam en Eva bij de boom met de slang, aangekleed. In het midden een hoorn van overvloed met bloemen met aan weerszijde OUD 15 IAAR THS, rechts de verspieders met de druiventros. In het midden van de doek een liggend hert in een omheining met de H van hert, links een appelboom, rechts een vaas met bloemen. Onder het hert ANNO IAAR 1855 met aan weerszijde een fruitmand. Daaronder een groot gietijzeren hek tussen pilonen. Naast de pilonen een tuinmand met een boom. Rondom een brede slingerrand met aan de zijkanten druivetrossen, boven en onder bloemen.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001137
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
46 cm
Hoogte
43 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden