Datering

Schort

De kornetdracht is niet oorspronkelijk Huizers. De dracht ontstond in de 18e eeuw als modedracht in Parijs, maar veroverde ook ons land en gaf op het platteland aanleiding tot eigen vormen en variaties. De schulk van de kornetdracht verschilt van die van de oorijzerdracht. De essentiele verschillen hiervan zijn, dat de kornetschulk aanzienlijk smaller is en dat er langs de onderzijde zwart machinekant is gezet. Verder is de ceintuur en strik die om de schulk gedragen wordt hier vervaardigd van de stof van de jurk en ontbreken de afhangende linten. Uit de rouw is de schulk vervaardigd van een zijden damast donkerbruin of zwart, gebloemd of met ingeweven motieven. In de rouw is de schulk meestal van effen zwarte zijde of tibet.

Zwarte gemoireerde zijde, behoort bij 5209, bovenzijde geplooid in een taillebandje van zwart tibet, de plooien zijn met een kettingsteek gefixeerd, evenwijdig aan de onderzijde zijn ter versiering 10 bessels aangebracht en er is aan de onderzijde een brede zwarte machinale kant aangezet, voor de zondag.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
005211
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15642
Werk
Breedte
95.0 cm
Lengte
99.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 juli 1955
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Huizen
  • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden